środa, 17 lutego 2016

Bananowiec z jabłkiem

Pyszny chlebek bananowy. Idealny po treningu, do śniadaniówki, a jednocześnie łatwy i szybki w przygotowaniu. Ze względu na swój skład jest doskonałym źródłem węglowodanów prostych i złożonych, których brakuje po wysiłku fizycznym, ale też energetycznym śniadaniem. I ten zapach cynamonu unoszący się w domu, który uwielbiam.

Potrzebujemy:
- banany 4 sztuki,
- jabłko 1 sztuka,
- jajko 1 sztuka,
- mąkę gryczaną 200 g ,
- sodę 1 łyżeczka,
- garść rodzynek,
- cynamon.

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem bądź ręką. Następnie jabłka kroimy w drobną kostką wraz ze skórką. Do miski wrzucamy banany, połowę posiekanych jabłek, szklankę mąki, jedno jajko, łyżeczkę sody, rodzynki, cynamon i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rodzynki możemy zastąpić żurawiną bądź też orzechami, jak kto woli. Uzyskaną masę przekładamy do keksówki, posypujemy pozostałymi jabłkami i pieczemy w 160 stopniach przez 45 minut.

Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz