wtorek, 16 lutego 2016

Wiosenne pancakes

No i jestem :) dziś propozycja zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Bardzo lubiane przez moje dzieciaki pancakes. Proponuje wykorzystać ten przepis w weekend, i wyrabiać w dzieciach nawyk jedzenia śniadania. W tygodniu nie zawsze jest czas, bo trzeba się spieszyć do pracy, szkoły. A w sobotę, czy niedzielę możemy wspólnie przygotować śniadanie, usiąść razem z dzieciakami do stołu, porozmawiać i spędzić razem. Przepis jest łatwy do wykonania, myślę że nie będziecie mieć z nim trudności.

Potrzebujemy:
- mąkę kasztanową 1 szklankę,
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
- cukier kokosowy lub miód (zależy jak słodkie lubimy),
- mleko kokosowe domowej produkcji około 200 ml (przepis TUTAJ),
- jajko od szczęśliwej kurki 1 sztuka,
- szczypta soli,
- olej kokosowy 2 łyżki.

Do dużej miski wrzucamy jajko, mleko kokosowe oraz rozpuszczony olej kokosowy i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę kasztanową, proszek do pieczenia, cukier, sól. Łączymy składniki. Ciasto ma być gęste, ale nie za bardzo, w razie potrzeby dolewamy mleka kokosowego. Na suchą patelnie nakładamy łyżką ciasto naleśnikowe i smażymy z obu stron na złoty kolor. Możemy podawać z owocami np. z borówkami, syropem klonowym. Skomponuj swoje ulubione śniadanie i dziel się nim z bliskimi.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz