czwartek, 18 lutego 2016

Omlet z jabłkiem

Fantastyczne śniadanie, a przygotowanie trwa około 10 minut. Do omletu nie dodaje żadnego cukru, ewentualnie może to być syrop z agawy albo ksylitol. Do przygotowania wybierzcie soczyste i słodkie jabłka. Można go usmażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Olej kokosowy jest niedoceniany w kuchni, chociaż coraz więcej osób stosuje go. Nie wytwarza on szkodliwych substancji w procesie obróbki termicznej- i jest to bardzo ważne! Niektóre z właściwości oleju kokosowego to:
- poprawia wydajność fizyczną i sportową,
- ma działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i antygrzybiczne,
- poprawia trawienie i wchłanianie witamin, mikroelementów ze spożywanych pokarmów, 
- obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca,
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, 
- wzmacnia funkcje tarczycy,
- wspomaga nasz układ immunologiczny,
- zapobiega osteoporozie,
- chroni przed nowotworami.

Zdecydowanie polecam!

Potrzebujemy:
- białka z 4 jaj,
- jabłko 1 sztuka,
- mąkę kukurydzianą 2 łyżki,
- olej kokosowy,
- opcjonalnie syrop z agawy, miód jeśli jabłka są kwaśne.

Rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego na patelni. Jabłko kroimy w kostkę lub talarki i wrzucamy na patelnię, chwilę dusimy pod przykryciem. Opcjonalnie możemy dodać syrop z agawy lub miód. W wysokim naczyniu ubijamy 4 białka na sztywną masę. Dodajemy 2 łyżki mąki kukurydzianej i delikatnie mieszamy z białkami. Masę białkową równomiernie układamy na podduszonych jabłkach, i dusimy dalej pod przykryciem około 4 minut ( aż białka się zetną). Przekładamy omlet na drugą stronę i dusimy na patelni do porządanej konsystencji. Można też dodać odrobinę cynamonu. Zamiast jabłek możemy użyć gruszek, borówek, truskawek, pomarańczy.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz