środa, 17 lutego 2016

Kokosowy kogel-mogel

Kogel-mogel każdy zna jego smak z dzieciństwa. Jest to deser z ubitych żółtek z cukrem. Według historii przybył on do Polski w XVII wieku i jest to receptura żydowska. Deser ten stosowany jest na przeziębienie w Rosji i Ukrainie, a zwłaszcza na ból gardła. Piją go tam razem z ciepłym mlekiem i masłem. Dziś po przygotowaniu omletu postanowiłam zrobić owy deser w nieco innej wersji.

Potrzebujemy:
- żółtka 3 sztuki (tylko od sprawdzonych hodowców kur),
- mleko kokosowe 100 ml,
- ksylitol 1 łyżeczka.

Wszystkie składniki ubijamy mikserem na gładką i gęstą masę. Nic prostszego i deser gotowy w kilka chwil. Proponuje także przelać część masy do foremki i zmrozić około godziny w zamrażalniku. Możemy podawać ze świeżymi owocami. Pychota!

Smacznego! 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz