wtorek, 16 lutego 2016

Remulada z selera

Remulada? Co to jest? Jest to przysmak Duńczyków. Gęsty majonezowy sos z warzywami (ogórek, cebula) oraz z dodatkiem curry. Postanowiłam zrobić sałatkę i padło znów na selera. O właściwościach selera możecie przeczytać TUTAJ, ale też pisałam o nim we wcześniejszych wpisach.

Potrzebujemy:
- selera 1/2 bulwy,
- gruszkę 1 sztuka,
- musztardę sarepską 1 łyżeczka,
- musztardę ziarnistą 1 łyżeczka,
- sok z połowy cytryny,
- otarta skórka z limonki.

Seler obieramy i tarkujemy na grubych oczkach tarki bądź siekamy w mikserze. Gruszkę myjemy i także tarkujemy wraz ze skórką. Seler i gruszkę łączymy z musztardą i sokiem z cytryny. I sałatka gotowa. Możemy podać z otarta skórką z limonki, która zapewni świeżość. Pysznie smakuje wraz z szynką parmeńską. Polecam!

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz