sobota, 30 stycznia 2016

Domowe mleko kokosowe

Dziś pokusa była silniejsza, zapragnęłam kawy z mlekiem. Jako, że w lodówce brak mleka postanowiłam zrobić mleko kokosowe. O właściwościach kokosa więcej znajdziecie TUTAJ , a tymczasem przepis.

Potrzebujemy:
- wiórki kokosowe 100 g ( ja użyłam TAKICH ),
- woda mineralna 500 ml.

Wiórki kokosowe wrzucamy do malaksera i dolewamy 250 ml wody. Miksujemy przez 3-5 minut. Następnie przecedzamy na sicie o drobnych oczkach ( mocno wyciskamy np. trzonkiem od moździerza) albo przez gazę. Pozostałą pulpę kokosową jeszcze raz wrzucamy do malaksera, zalewamy drugą połową wody i miksujemy. Przecedzamy i mamy gotowe pyszne, zdrowe, bez laktozowe mleko. Wykonane mleko możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. Pozostałe wiórki kokosowe możemy wykorzystać do koktajlu, do upieczenia babeczek albo do wykonania lodów ( jeśli mamy w zamrażalniku banana to miksujemy go z połową powstałej pulpy kokosowej i dodajemy kakao- i zdrowe lody gotowe). 

Myślę, że tak samo można wykonać także mleko migdałowe, orzechowe. Niedługo na pewno spróbuje!

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz