czwartek, 18 lutego 2016

Placki gryczane z rodzynkami i daktylami

Dziś placki gryczane na słodko. U mnie w domu trwa ostatnio gryczane szaleństwo. Placki posiadają wspaniałe właściwości, a kasza ta jest niedoceniana w naszej polskiej kuchni. Jest to fajna alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej.

Potrzebujemy:
- kaszę gryczaną 1 szklanka,
- mąka gryczana 3 łyżki,
- jajko od szczęśliwej kurki 1 sztuka,
- rodzynki 1 garść,
- soda oczyszczona pół łyżeczki,
- daktyle 5 sztuk,
- olej kokosowy.

Szklankę kaszy gryczanej niepalonej zalewamy wodą i odstawiamy do lodówki najlepiej dzień wcześniej, na całą noc. Daktyle i rodzynki zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy na 15 minut aby zmiękły. Odsączamy kaszę z nadmiaru wody i wrzucamy do blendera , a następnie pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą, gęstą masę. Jeśli jest za rzadka dodajemy więcej mąki gryczanej.
Placuszki smażymy na oleju kokosowym bądź na suchej patelni teflonowej. Możemy podawać z owocami, jogurtem greckim ale też dobrze komponują się z gulaszem czy leczo ( wtedy pomijamy rodzynki i daktyle, a dodajemy odrobinę soli).

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz