piątek, 19 lutego 2016

Ciasto marchewkowe z nerkowcami i migdałami

Dziś mega słodko! Dla mnie poezja smaku! Proponuje wypróbować przy najbliższej okazji. Ciasto wychodzi gęste, wilgotne, a za razem miękkie - absolutnie doskonałe! Carrot cake jest bardzo popularne w krajach anglosaskich.

Potrzebujemy:
- marchewkę 2 szklanki,
- mąkę pełnoziarnistą 1 szklanka,
- migdały i nerkowce 120 g,
- jajka 4 sztuki,
- cukier brązowy lub kokosowy 1/2 szklanki,
- soda oczyszczona 1 łyżeczka,
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
- bio olej rzepakowy lub rozpuszczony olej kokosowy 3/4 szklanki,
- śmietanę kremówkę 300 ml,
- serek mascarpone 250 g,
- cukier puder 1/4 szklanki.

Na początek mielimy w malakserze migdały i orzechy nerkowca. Przygotowujemy dwie miski, jedną na składniki suche do ciasta , a drugą na mokre. Do miski na suche składniki przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy. Można także dodać odrobinę cynamonu. Do drugiej miski wrzucamy 4 jaka i ubijamy wraz z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie dalej miksując dolewamy powolutku oleju i startą na drobnych oczkach marchewkę. Kolejnym krokiem jest połączenie składników mokrych i suchych. Powstałą masę wykładamy na okrągłą tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. W między czasie przygotowujemy masę z serka mascarpone. Ubijamy śmietanę kremówkę z odrobiną cukru pudru i dodajemy cały serek. Wszystko miksujemy na gładką, gęstą masę. Ja w tym przepisie dodałam odrobinę startej skórki i soku z cytryny. Gdy ciasto będzie już gotowe, przestygnie na kratce, przekrajamy je w połowie i przekładamy kremem. 

Smacznego!



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz