poniedziałek, 11 stycznia 2016

Ciasto z orzechami i jabłkiem

Jest to aromatyczne czekoladowo-orzechowo-jabłkowe ciasto. Robi się je bardzo szybko i łatwo. Idealne kiedy mamy niezapowiedzianych gości.

Potrzebujemy:
- jabłka 3-4 sztuki,
- cukier kokosowy 60 g,
- jajka 2 sztuki,
- cynamon 1 łyżeczka,
- kakao 3 łyżeczki,
- cytryna 1 sztuka,
- mąka kokosowa 60 g,
- mąka kasztanowa 60 g,
- orzeszki ziemne niesolone 20 g,
- szczypta soli,
- mleko roślinne 75 ml ( ja użyłam migdałowego),
- proszek do pieczenia lub soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki.

Do miski wrzucamy jajka, szczyptę soli, cukier i startą skórkę z cytryny- miksujemy. Następnie obieramy i kroimy jabłka w kostkę oraz dodajemy do nich troszkę soku z cytryny. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, cynamon proszek do pieczenia i kakao. Do masy z jajkami dodajemy mleka roślinnego oraz mąkę i miksujemy około 2 minut, a następnie dodajemy pokrojone jabłka oraz orzechy ziemne niesolone i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut, termoobieg. Po wyciągnięciu z piekarnika możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz