środa, 27 stycznia 2016

Wegetariańskie leczo

Pyszne, zdrowe i kolorowe! Leczo to moja najukochańsza potrawa jednogarnkowa. Zazwyczaj kojarzy się z letnimi smakami. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie ma opcji żeby się nie udało. W takim daniu znajduje się między innymi duża zawartość fitosteroli. Obniżają one cholesterol całkowity i wpływają korzystnie na nasz profil lipidowy poprzez obniżanie frakcji LDL- ''złego cholesterolu''.

Potrzebujemy:
- cebulę 2 sztuki,
- czosnek 2 ząbki,
- paprykę czerwoną 2 sztuki,
- marchewkę 2 sztuki,
- pieczarki 10 sztuk,
- cukinie 1 sztuka,
- pomidory pelati z puszki,
- bazylię,
- pietruszkę,
- curry,
- pieprz,
- sól,
- ostrą paprykę. 

Do garnka nalewamy odrobinę wody, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Chwilkę przysmażamy. Następnie kroimy w kostkę, talarki marchewkę, paprykę i pieczarki- dorzucamy do garnka. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy chwilkę pod przykryciem. Następnie w kolejności jest cukinia pokrojona w kostkę. Wszystko dusimy razem około 10 minut. Po 10 minutach dodajemy pomidory i przyprawy według uznania. Moim zdaniem najważniejsza jest tu ostra papryka, która nadaje charakteru temu daniu. Dusimy jeszcze w garnku wszystko razem kolejne 10 minut. Całość nie zajmuje więcej niż 25 minut. Polecam na obiad, kolację. Możemy także zrobić więcej leczo i zapasteryzować w słoikach.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz