środa, 13 stycznia 2016

Gołąbki z kaszą gryczaną

A teraz gołąbki w wersji także nieco innej niż tradycyjne u mnie w domu. Ryż zastąpiłam kaszą gryczaną i dodałam więcej warzyw.

Potrzebujemy:
- kapustę włoską 1 główka,
- mięso mielone  200 g,
- papryka czerwona 1/2 sztuki,
- cebula 1/2 sztuki,
- czosnek 2 ząbki,
- seler 60 g,
- sos pomidorowy 100 g,
- pomidory koktajlowe 10 sztuk,
- kasza gryczana niepalona 100 g,
- sól himalajska,
- pieprz,
- papryka słodka mielona,
- olej kokosowy 10 g.

Odcinamy liście z kapusty włoskiej - około 15 sztuk ( 4 wierzchnie odkładamy na bok), zgrubienia także wycinamy. Następnie sparzamy liście aby zmiękły. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę oraz starkowany seler. Podsmażamy około 10 minut. Do miski wrzucamy mięso mielone, kaszę gryczaną oraz warzywa smażone na patelni, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną. Do każdego liścia nakładamy około 1-2 łyżek farszu- w zależności od wielkości liści kapusty i zawijamy. Na dnie garnka układamy odcięte wierzchnie liście kapusty i delikatnie wkładamy gołąbki. Zalewamy wszystko dwoma szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy domowy sos pomidorowy ( może być z przepisu na pizzę z kalafiora) oraz pomidory koktajlowe. 

Smacznego!







 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz