niedziela, 27 marca 2016

Chipsy z jarmużu

Tym razem przepis na chipsy z jarmużu. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Pieczenie zajmuje maksymalnie 7-10 minut. Do przygotowania tej zdrowej przekąski potrzebujemy paczkę świeżego i umytego jarmużu oraz oliwę z oliwek i ulubione przyprawy. U mnie w wersji z olejem bazyliowym i słodką papryką. Super alternatywa na wieczór filmowy lub na spotkanie z przyjaciółmi i na prawdę fajnie chrupią. Uwaga uzależniają!!!

Potrzebujemy:
- jarmuż 300 g,
- oliwa z oliwek 2 łyżki,
- papryka czerwona słodka lub wędzona 1/2 łyżeczki,
- sól himalajska 1/3 łyżeczki.

Jarmuż myjemy i osuszamy lub kupujemy już gotowy do spożycia. Usuwamy zgrubiałe części jarmużu i dzielimy mniej więcej na równe kawałki. Wrzucamy do miski i dodajemy oliwę oraz przyprawy. Z przypraw proponuję także ostra paprykę, curry lub co tylko chcecie. Mieszamy wszystko razem tak aby wszystkie kawałki jarmużu były obtoczone w oliwie i przyprawach równomiernie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 150 stopniach około 7-10 minut. Uważajcie aby nie spalić bo łatwo jest przeoczyć moment, w którym są już gotowe. 

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz