piątek, 4 marca 2016

Pizza z batata

Jest to wersja zdrowej pizzy, idealna na spotkanie z przyjaciółmi. Na wierzch możecie dodać co tylko chcecie. Może to być także wersja bez mięsa, bez laktozy, bez glutenu. Próbujcie i eksperymentujcie w kuchni! Tak jak ja :)

Potrzebujemy:
- batata (jedna sztuka),
- mąkę kukurydzianą 50 g,
- mąkę kokosową 50 g,
- pomidory krojone z puszki,
- koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki,
- czosnek 2 ząbki,
- bazylia kilka listków,
- boczek 60 g,
- cebula 1/2 sztuki,
- ser bez laktozy lub długo dojrzewający Kolumb,
- oliwki zielone,
- olej kokosowy,
- sól
- pieprz,
- garam masala.

Zaczynamy od przekrojenia batata na pół i włożeniu go do piekarnika na około 20 minut (200 stopni). Musi upiec się do miękkości. W międzyczasie będziemy przygotowywać sos do pizzy. Do garnka wkładamy pomidory z puszki bez skóry i dodajemy dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy sól, pieprz, garam masala, rozgniecione ząbki czosnku i dusimy pod przykryciem około 10 minut, aż wszystkie zapachy i smaki się połączą. Po wystudzeniu miksujemy na gładką masę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. Batata wyjmujemy z piekarnika i wydrążamy środek. Dodajemy mąkę w proporcjach 50/50 g lub jak wolicie. Ciasto ugniatamy. Jeżeli jest za mało mąki to dosypujemy, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Następnie wykładamy na papier do pieczenia, formujemy kształt koła i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut (termoobieg, 180 stopni). W międzyczasie podsmażamy na oleju kokosowym pokrojony w paseczki boczek i cebulkę. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy cebulkę z boczkiem. Można posypać drobno startym serem żółtym. Posypujemy także oliwkami. Podpiekamy jeszcze około 10-15 minut.

Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz