niedziela, 27 marca 2016

Ciasto ''leśny mech''

Propozycja fajnej alternatywy na super zielone i smaczne ciasto. Ciasto nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej i bez laktozy. Super zielony kolor nadaje szpinak. Na prawdę fajnie wychodzi a smakiem na pewno zaskoczy nie jedną osobę. 

Potrzebujemy:
- szpinak 200 g,
- jajka od szczęśliwej kurki 3 sztuki,
- miód, syrop klonowy lub cukier kokosowy 1/2 szklanki,
- olej z pestek winogron lub masło klarowane 1/2 szklanki,
- mąka kokosowa lub inna bezglutenowa 2 szklanki,
- soda oczyszczona 1 łyżeczka,
- proszek do pieczenia bezglutenowy 2 łyżeczki,
- sok wyciśnięty z cytryny 1/5 szklanki,
- mleko kokosowe w puszce 1 sztuka.

Nasze gotowanie rozpoczynamy od schłodzenia dzień wcześniej puszki mleka kokosowego. Następnie ubijamy 3 jajka z cukrem kokosowym bądź z miodem. Dodajemy olej z pestek winogron oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Szpinak bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze, a następnie dodajemy do masy jajecznej. W osobnej misce mieszamy mąkę wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia i łączymy razem z naszymi mokrymi składnikami. Wkładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. W między czasie robimy masę, którą przełożymy ciasto. Miksujemy śmietankę z mleka kokosowego wraz z 4 łyżeczkami miodu. Po wyjęciu ciasta i ostygnięciu odkrajamy wierzch na 2/3 jego wysokości. Na dół ciasta nakładamy masę kokosową, a na wierzch posypujemy pokruszony wierzch ciasta. Dekorujemy pestkami granatu, borówkami, jagodami bądź porzeczkami.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz