wtorek, 29 grudnia 2015

Zapiekana cukinia z mięsem z indyka.

A dziś na obiad cukinia. Główną właściwością odżywczą tego warzywa jest odkwaszanie organizmu. W 90% składa się z wody, jest niskokaloryczna (w 100 g ma tylko 15 kcal) i poprawia przemianę materii. Posiada dużą zawartość witaminy C, która jest potrzebna nam do rozwoju i regeneracji tkanek, wzmacnia nasz układ odpornościowy i wspomaga wchłanianie żelaza. Cukinia ma niski indeks glikemiczny, a więc po spożyciu jej indeks glikemiczny gwałtownie nie wzrasta. Ja osobiście uwielbiam to warzywo!

 Do przygotowania potrzebujemy:
- średnią cukinię,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- mięso z indyka 200 g,
- 2 ząbki czosnku,
- masło Ghee 10 g ( u mnie w kuchni takie https://www.eko-kraina.com.pl/maslo-klarowane-ghee-230g-finck-ayurveda-p-1124.html ),
- sól himalajska ,
- oregano.

Mięso z indyka kroimy w drobną kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzewamy masło Ghee, a następnie wrzucamy posiekany drobno czosnek i cebulę. Jak cebulka się zeszkli dorzucamy mięso, przyprawiamy i podduszamy na patelni przez około 8 minut. W między czasie przekrajamy cukinię na pół i lekko wydrążamy środek, tak aby powstały łódeczki. Następnie faszerujemy cukinię mięsem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut, termoobieg.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz