wtorek, 29 grudnia 2015

Śledź w oliwie z ogórkiem i cebulką- jedzmy na zdrowie!

Na śniadanie śledzik. Śledzie zaliczamy do tłustych ryb, ale 100 g dostarcza tylko 160 kcal. Śledź jest bardzo bogaty w kwasy omega-3, co wpływa na naszą koncentrację i pamięć. Kwasy omega działają także na nasz organizm przeciwzapalnie i spowalniają starzenie się komórek. Zalecane są w diecie przeciwmiażdżycowej, obniżającej ciśnienie krwi i przeciwzakrzepowej dzięki zawartości kwasu EPA, witamin A, D, E, fosforu, cynku, miedzi i jodu.

 Do przygotowania potrzebujemy:
- trzy płaty śledziowe (najlepiej zamarynowane w oliwie z oliwek),
- jeden burak ,
- 1/2 cebuli, 
- jeden ogórek kiszony,
- 2 gaście roszponki
- oliwę z oliwek 10 g.

Buraka gotujemy około 30-40 minut lub kupujemy ugotowanego. Następnie kroimy w plastry.
Płaty śledziowe wyjmujemy z zalewy i płuczemy pod zimna wodą i kroimy na małe kawałki. Kroimy także cebulkę i ogórka kiszonego i mieszamy ze śledziem. Na talerzu układamy roszponkę, buraki w talarkach i na górę śledzika. Polewamy wszystko oliwą z oliwek.

Smacznego! 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz