piątek, 25 grudnia 2015

Sałatka z kurczakiem

Przepis na pyszną i zdrową sałatkę. Teraz kilka słów o szpinaku. Szpinak ma duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza. Poza tym zawiera dużo witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza chlorofilu i przeciwutleniaczy-  luteinę i beta-karoten. W 100 gramach ugotowanego szpinaku znajdziemy: 5,1 g białka, 0,5 g tłuszczu, 1,4 g węglowodanów, 6,3 g błonnika, 600 mg wapnia, 490 mg potasu, 120 mg sodu, 93 mg fosforu, 59 mg magnezu, 2,4 mg żelaza, 0,4 mg cynku, 6000 mikrogramów witaminy A, 0,07 mg witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0 4 mg witaminy B3, 0,18 mg witaminy B6, 25 mg witaminy C, 2 mg witaminy E, 140 mikrogramów kwasu foliowego, oraz 0,3 g kwasu szczawiowego.

Potrzebujemy:
- filet z kurczaka ok. 200g (najlepiej Zagrodowy, bez antybiotyków)
- rzodkiewka 3 szt.
- ogórek kiszony 2 szt.
- ogórek świeży  1/2 szt.
- szpinak (dwie garście) 50g
- oliwa z oliwek (dobrej jakości) 2 łyżki
- sól himalajska różowa
- olej kokosowy 1 łyżka

Kurczaka kroimy w paseczki i doprawiamy szczyptą soli. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej kokosowy, a następnie wrzucamy kurczaka. Chwilę czekamy aż się przyrumieni, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie kroimy warzywa w talarki lub kostkę. Do miski wrzucamy umyty szpinak, warzywa oraz kurczaka, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Sałatka w 15 minut gotowa. Jest to propozycja zarówno na śniadanie jak i kolację. Możemy także spakować na lunch do pracy. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz