czwartek, 31 grudnia 2015

Pieczony kalafior w panierce

Propozycja przekąski np. na imprezę ze znajomymi. Głównym składnikiem jest tu kalafior. Jest on cennym źródłem błonnika pokarmowego i fitosteroli. Zawiera między innymi potas, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C. Warto też podkreślić, że jest niskokaloryczny i nie powoduje alergii. Kalafior dzięki zawartości w swym składzie izotiocyjaninów i indoli przyśpiesza proces usuwania substancji toksycznych z naszego organizmu. Spożywanie kalafiora przyczynia się do poprawy pracy nerek, jest polecany przy nadciśnieniu oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Potrzebujemy:
- kalafior 15 różyczek,
- jajko 1 sztuka,
- mąka kukurydziana 20 g,
- parmezan 30 g,
- sól,
- czosnek.

Różyczki kalafiora wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy al dente. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Robimy ciasto naleśnikowe z jajka, mąki, soli, wody i szczypty sproszkowanego czosnku. Ciasto musi być gęstsze niż naleśnikowe. Różyczki kalafiora obtaczamy w cieście i układamy na papierze do pieczenia. Posypujemy parmezanem. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach, termoobieg. Możemy podać z guacamole (dojrzałe awokado roztarte z sokiem z limonki, ząbkiem czosnku i solą).

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz