czwartek, 31 grudnia 2015

Kulki z batatów

Przygotowane z myślą o dzieciach w święta. Jest to forma słodkiej i zdrowej przekąski. Jest bardzo sycąca i daje dużo energii. Polecam po treningu. Kilka słów o cukrze kokosowym, który zyskuje coraz większą popularność. W smaku podobny jest do cukru brązowego, zawiera dużo potasu, cynku, magnezu i żelaza. Posiada niski indeks glikemiczny, jest dobrym źródłem energii wykorzystywanej przez cały dzień- działanie długotrwałe. Cukier kokosowy nie zawiera żadnych substancji barwiących, jest polecany w diecie diabetykom. Jest super zdrowym zamiennikiem cukru trzcinowego, słodzików i innych substancji słodzących.

Potrzebujemy:
- bataty 400 g ,
- masło klarowane 100 g,
- mąka gryczana 200 g,
- mąka kokosowa 300 g,
- kakao 3 łyżki,
- cukier kokosowy 60 g ( np. http://www.naturalnaspizarnia.pl/pl/p/Cukier-Kokosowy-Palmowy-300g-Bio-Planet/2453),
- proszek do pieczenia  bezglutenowy 2 łyżeczki (np. ten http://ekosfera24.pl/proszek-do-pieczenia-bezglutenowy-100g-bezgluten.html)
- przyprawa do piernika,
- sól.

Bataty gotujemy, obieramy, a następie studzimy. Do robota kuchennego wrzucamy słodkie ziemniaki,
dwa rodzaje mąki, masło klarowane, cukier kokosowy, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszamy. Następnie formujemy ręcznie kulę ciasta, owijamy w folie i wkładamy na około godzinę do lodówki. Potem odrywamy kawałki ciasta i formujemy średnie kulki, układamy na papierze do pieczenia, bądź w foremkach silikonowych na muffiny. Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach, termoobieg.

Smacznego!
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz