niedziela, 27 grudnia 2015

Wielka moc bulionu - rosół jest bardzo zdrowy!

Rosół- czy jest coś lepszego od kubka gorącego, aromatycznego bulionu zimowa porą? Dla mnie nie i kojarzy mi się z moją babcią, która robiła najlepszy wywar na świecie. Rosół rozgrzewa, syci, poprawia nastrój, łagodzi depresję i przeziębienie. Rosół łagodzi i koi stany zapalne jelit, a także pomaga odbudować tkanki wyścielające jelita, obniża ciśnienie krwi, zwalcza ból stawów oraz oczyszcza nasz organizm. Zawiera między innymi takie substancje jak glutamina, glicyna, prolina, arginina, kolagen, żelatyna.


Na 5 litrów bulionu potrzebujemy:
  • 1 korpus kury – czyli kurę pozbawioną udek i piersi (a więc szyjka, skrzydełka, kości)
  • 6 skrzydełek kurzych
  • Około  kilograma wołowiny z kością
  • marchewkę
  • czosnek
  • seler
  • cebule (obraną i przypaloną)
  • ocet jabłkowy
  • pieprz
  • sól
  • liście laurowe
Mięso myjemy dokładnie i  zalewamy zimną wodą. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy powstałą pianę a następnie wrzucamy umyte warzywa oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa. Doprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem, lubczykiem. Dodajemy 4-5 łyżek octu jabłkowego i gotujemy na małym ogniu razem do 36 godzin.


Gorący rosół wlewamy do wyparzonych słoików i wekujemy odwracając do góry dnem. Część przelewamy do pojemników na lód. Mamy wtedy zawsze pod ręką bulion jako dodatek do zup czy sosów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz