wtorek, 29 grudnia 2015

Indyk duszony w sosie pieczarkowym z frytkami z batata.

Jest to bardzo fajna propozycja obiadu. Bataty rzadko goszczą na naszych stołach i są nie doceniane. Przede wszystkim są one źródłem luteiny, która wpływa na nasz wzrok, a także zawierają karotenoidy, witaminę C, B, E, kwas foliowy, likopen. Zalecane są w profilaktyce cukrzycy, wpływają pozytywnie na nasze serce,  poprawiają pamięć. Mam nadzieje, że spróbujecie przepisu w Waszej kuchni. U mnie często gości to danie na stole, jest w sumie szybkie i proste do wykonania.

Do przygotowania potrzebujemy:
- jednego batata,
- filet z indyka 250 g,
- pieczarki 6 szt. ,
- masło Ghee 10 g,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- oliwa z oliwek,
- sól himalajska,
- zioła prowansalskie.

Batata kroimy w słupki jak frytki, układamy na papierze do pieczenia. Posypujemy szczyptą soli i ziołami prowansalskimi oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na ok 25-35 minut i pieczemy w 180 stopniach, termoobieg. Następnie kroimy indyka w paseczki, cebulkę w kostkę lub piórka i pieczarki w talarki bądź ćwiartki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy warzywa i mięso, troszkę solimy. Chwilkę podsmażamy i zalewamy szklanką wody, przykrywamy garnek i dusimy około 25 minut. Po przygotowaniu układamy na talerzu pieczone bataty a na nich duszonego indyka z warzywami. Możemy dodać kilka oliwek bez pestek.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz