wtorek, 29 grudnia 2015

Śliwka duszona w winie- na jesienny długi wieczór...

Na jesienny wieczór propozycja śliwki w winie. Do tego dobra książka, kocyk, kominek i lampka wina. Śliwki mają dużo witamin z grupy B, czyli poprawiają nam samopoczucie i wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy. Posiadają dużą zawartość pektyn, działają korzystnie na układ trawienny, zawierają cenne przeciwutleniacze. W 100 g świeżych śliwek jest około 45 kcal. Zawierają również ważne składniki mineralne- potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.


Potrzebujemy:
- 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego,
- łyżka cukru kokosowego,
- śliwki 2 szt.,
- cynamon 1/2 łyżeczki,
- gorzka czekolada 85%,
- goździk 2 szt. 

Da garnka wlewamy wino, dodajemy cukier, cynamon i goździki. Podgrzewamy na małym ogniu ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wydrążamy śliwki i wrzucamy do garnka. Dusimy na wolnym ogniu nie dłużej niż 10 minut. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Następnie filiżankę owijamy folią i nakładamy rozpuszczoną czekoladę. Wkładamy do zamrażalnika aż stężeje. Najlepiej jest to zrobić wcześniej. Szykujemy talerz, wykładamy koszyczki z czekolady i śliwki. Posypujemy cynamonem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz