środa, 30 grudnia 2015

Sałatka pomarańczowa z kurczaka

Fantastycznie pachnąca, lekka sałatka z kurczakiem. Pomarańcze o tej porze roku są soczyste i słodkie. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, witamin z grupy B, beta- karotenu, potasu. Woda zawarta w pomarańczy doskonale oczyszcza organizm z toksyn, błonnik poprawia przemianę materii, witamina C jest cennym antyoksydantem, a potas wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. W 100 g jest tylko 47 kcal. Olejki eteryczne zawarte w skórce działają na nas odprężająco i poprawiają nastrój. Więc obierajmy i zajadajmy się tym owocem!

Do przygotowania potrzebujemy:
- mięso z piersi kurczaka bez skóry 200 g,
- marchew 100 g,
- sałata pekińska 50 g,
- rzodkiewka 2 sztuki,
- miód 15 g,
- pomarańcza 200 g,
- sok z cytryny 6 łyżek,
- imbir mielony,
- masło klarowane 10 g.

Na początek obieramy pomarańcze i wycinamy z niej fileciki. Następnie w słoiku mieszamy sos sojowy, szczyptę imbiru i miód. W wysokim rondlu rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną marchew, smażymy około 5 minut. Dodajemy pomarańczę oraz sos, mieszamy i dusimy warzywa razem przez kolejne 5 minut. Dorzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy krótko aż się zagrzeje, tak aby warzywa  pozostały chrupiące. Mieszamy razem z rzodkiewką i sałatą pekińską, nakładamy na talerz. Możemy posypać startą skórką z cytryny.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz