środa, 27 stycznia 2016

Batat zapiekany z jajkiem

Fajnym, zdrowszym zamiennikiem ziemniaków są bataty. Można je wykorzystać do sałatek, ciast, a także dobrze smakują faszerowane. Można je faszerować na różne sposoby, świetnie smakują np. z fetą i oliwkami,  z jarmużem, z guacamole. U mnie dzisiaj z jajkiem sadzonym. Pieczone bataty smakują trochę jak dynia, trochę jak marchewka- są pyszne. Polecam spróbować!

Potrzebujemy:
- pomidory koktajlowe 100 g,
- szpinak 100 g,
- musztarda ziarnista 10 g,
- batat 1 sztuka,
- jajko od szczęśliwej kurki lub dwa przepiórcze,
- sól,
- pieprz, 
- czosnek 2 ząbki,
- oliwki,
- olej kokosowy.

Na początku przekrajamy batata na pół i wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut i pieczemy w 180 stopniach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dorzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie kroimy pomidory koktajlowe i łączymy wszystko razem z musztardą na patelni i jeszcze chwilkę dusimy. Wyciągamy batata z piekarnika i wydrążamy środek (musi on być lekko twardy i nie za miękki). Wbijamy jedno, duże jajko lub dwa przepiórcze, doprawiamy do smaku i wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż białko się zetnie. Podajemy razem z oliwkami, pomidorami, szpinakiem.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz