wtorek, 19 stycznia 2016

Naleśniki kasztanowe. Skarmelizowane jabłka z sosem malinowym.

W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle” jest to cytat ze znanego kultowego filmu. Więc dziś na śniadanie naleśniki z mąki kasztanowej, a że uwielbiam słodycze, to na słodko. Głównym składnikiem jest mąka kasztanowa. Mogą ją jeść osoby na diecie bezglutenowej, jest bardzo zdrowa i zawiera wysoką wartość odżywczą. Ma delikatny, słodko- orzechowy smak, dzieci ją uwielbiają.

Potrzebujemy:
- mąka kasztanowa 1 szklanka,
- woda 3/4 szklanki,
- sól himalajska,
- jabłko,
- miód 1 łyżeczka,
- maliny lub sok malinowy,
- olej kokosowy.

Mąkę kasztanową przesiewamy i dodajemy niepełną szklankę wody i szczyptę soli. Miksujemy wszystko na gładką masę- ma być gęstsza niż masa na naleśniki. Smażymy na odrobinie oleju kokosowego lub na suchej patelni. Na drugą patelnię wrzucamy pokrojone w półksiężyce jabłko, dodajemy maliny lub sok malinowy własnej produkcji oraz łyżkę miodu- karmelizujemy. Na naleśniki nakładamy jabłka i podajemy od razu po przygotowaniu. Możemy podawać także z innymi owocami np. z gruszką, pomarańczami, jagodami lub z serem ricotta. Jednym słowem dodajecie co lubicie!

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz