wtorek, 5 stycznia 2016

Chińszczyzna z kurczakiem

Warto od czasu do czasu zjeść chińszczyznę z kurczakiem. Zawarte w tym daniu warzywa dają dużo składników odżywczych dla naszego organizmu. Pierwsze skrzypce grają tu dla mnie młode pędy bambusa. Posiadają one istotne właściwości prozdrowotne. Zawierają duże ilości białka, przeciwutleniaczy, minerałów, aminokwasów i błonnika. Pędy bambusa można zaliczyć do nutraceutyków dzięki zawartości fitosteroli i błonnika. Oprócz efektu odżywczego na nasz organizm mają one również walory lecznicze. Mają niską zawartość tłuszczów i cukrów, dlatego są polecane w różnego rodzaju dietach.

 Potrzebujemy:
- ryż jaśminowy 60 g (u mnie taki http://ekonisza.pl/842,ryz-jasminowy-bialy-500-g.html),
- kurczaka 200 g ( ze sprawdzonego źródła),
- marchew 1 sztuka,
- groszek 30 g,
- pędy bambusa 20 g,
- por 60 g,
- papryka czerwona 50 g,
- grzybki mun lub pieczarki 30 g, 
- sos sojowy 30 ml,
- mleko kokosowe 40 ml,
- curry,
- sól himalajska,
- pieprz.

Zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw, a następnie dusimy je na patelni z dodatkiem sosu sojowego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Po około 10 minutach wrzucamy na patelnię pokrojonego w kostkę kurczaka i dodajemy znowu sosu sojowego oraz mleczka kokosowego. Dusimy całość na patelni przez jeszcze 15- 20 minut. Całość podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym. 

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz