poniedziałek, 4 stycznia 2016

Pieczony kurczak z batatami

Dziś na obiad kurczak w kurkumie. Kurkuma jest to ekstrakt z kłączy ostryżu, a mówi się o niej inaczej, że jest to "przyprawa życia". W swoim składzie zawiera kurkuminoidy, które stymulują nasz układ immunologiczny. Przyprawa ta wspomaga układ trawienny, ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, stosowana jest w leczeniu chorób skór i trądziku. Wykorzystywana jest w medycynie Ajuwedyjskiej, przy chorobach tj. cukrzyca i reumatoidalne zapalenie stawów.

 Potrzebujemy:
- filet z kurczaka bądź indyka 200 g (ze sprawdzonej hodowli http://jbcomm.pl/aktualnosci/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/),
- bataty 200 g,
- ogórek kiszony 200 g,
- oliwa z oliwek 10 g,
- kurkuma.

Batata kroimy w talarki o jednakowej grubości, wykładamy na papierze do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut (160 stopni, termoobieg). W między czasie kroimy kurczaka i doprawiamy kurkumą. Lekko dusimy na patelni i pod koniec pieczenia batatów wrzucamy kurczaka do piekarnika. Jemy razem z ogórkiem kiszonym.

Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz