sobota, 30 stycznia 2016

Domowy chleb gryczany

Kilka dni temu postanowiłam upiec domowy, zdrowy i bez sztucznych dodatków chleb. Przeglądając przepisy wpadłam przypadkiem na przepis na chleb z kaszy gryczanej palonej. Jako, że nie przepadam za paloną gryką wybrałam właśnie alternatywnie białą kaszę gryczaną. Kasza trafiła do Polski w XIII wieku za sprawą Tatarów, czasem nazywana jest Tatarką. Zawiera dużo białka, węglowodanów oraz fantastycznych właściwości odżywczych. Zawiera związki mineralne wapnia, witaminy z grupy B, fosfor, potas i magnez oraz krzem. Krzem pozytywnie wpływa na nasz układ krążeniowy, jest polecany osobą z tendencjami do tworzenia się żylaków. Krzemionka to budulec włosów i paznokci, więc jeśli chcemy mieć burzę włosów na głowie i piękne paznokcie jedzmy kaszę gryczaną. Jest zdrowa, tania i przepyszna!

Potrzebujemy:
- kaszę gryczaną białą 500g,
- wodę mineralną 700ml,
- sól himalajską 3 łyżeczki.

Odważoną ilość kaszy wrzucamy do miski i zalewamy letnią, przegotowaną wodą (700 ml). Wkładamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień dolewamy tyle wody, aby na powierzchni kaszy utworzyła się centymetrowa warstwa i mieszamy. Odstawiamy na cały dzień w ciepłe miejsce. Wieczorem odlewamy nadmiar wody (zbieramy pianę) dodajemy sól i miksujemy w malakserze. Powstałą masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zimnego piekarnika na całą noc. Następnego dnia pieczemy około godziny w 180 st. C, aż na wierzchu powstanie piękna, brązowa i pękająca skórka.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz