środa, 13 stycznia 2016

Pizza z kalafiora

Fantastyczny przepis na zdrową i nieco odmienną wersję pizzy.
Spróbujcie a ją pokochacie! Podstawą jest tu między innymi ser mozzarella. Jest on przede wszystkim bardzo bogaty w wapń, posiada dużą ilość witamin z grupy B, selen oraz CLA. Ze względu na wysoką zawartość białka i wapnia zalecany jest w diecie sportowców po treningu. 

Potrzebujemy:- kalafior 1 sztuka,
- jajko od szczęśliwej kurki 1 sztuka,
- parmezan lub inny ser długo dojrzewający około 1/2 szklanki,
- mozzarella 1/3 szklanki,
- otręby owsiane 3 łyżki,
- pomidory w puszce,
- koncentrat pomidorowy,
- pomidory koktajlowe około 12 sztuk,
- szynka wieprzowa (wedle uznania),
- cebula 1/2 sztuki,
- czosnek 2 ząbki,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- bazylia.

Zaczynamy od zrobienia sosu do pizzy. Kroimy w drobną kostkę cebulkę oraz czosnek i podsmażamy. Następnie dorzucamy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy- 3 łyżeczki oraz przyprawy do smaku. Dusimy jeszcze przez około 10 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia i blendujemy. Kalafiora dzielimy na różyczki i blendujemy do powstania konsystencji ''mokrego piasku''. Dodajemy starty na drobnych oczkach parmezan, jajko, otręby, sól, pieprz i mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut do zrumienienia (piekarnik grzanie góra-dół). Po tym czasie wyjmujemy i dodajemy sos, szynkę, pomidory koktajlowe, starty żółty ser- to co lubimy i zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Na wierzch można dodać rukolę, jeśli ktoś lubi. Wychodzi przepyszna- można zrobić także w wersji wegetariańskiej.

Smacznego!








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz