Potrzebujemy do zrobienia ciasta:
- dwa jajka (od szczęśliwych kurek),
- mąkę jaglaną 90 g,
- masło klarowne Ghee 100 g,
- wiórki kokosowe 50 g,
- cukier kokosowy 100 g,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- proszek do pieczenia 5 g.
Do zrobienia polewy potrzebujemy:
- sok z cytryny 100 ml,
- cukier kokosowy 50 g.
Na początku ucieramy masło wraz z cukrem kokosowym. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Do miski z masłem dodajemy połowę mieszanki z mąki i jedno jajko- miksujemy razem, a następnie drugą połowę mąki i analogicznie drugie jajko. Na końcu dodajemy starą skórkę z jednej cytryny. Wykładamy do małej foremki i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
W między czasie robimy polewę, czyli w garnku podgrzewamy sok z cytryny i cukier kokosowy, nie doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy przez około 3 minuty. Po upieczeniu ciasta nakłuwamy je patyczkiem i polewamy sokiem z cytryny. Czekamy, aż wystygnie i całe ciasto się nasączy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz