środa, 27 stycznia 2016

Makrela z kalarepą- domowe wędzenie

Teraz pora na coś lżejszego. Wraca jak bumerang makrela. Jest to jedna z moich ulubionych ryb, a jeszcze uwędzona domowym sposobem- pychota!

Potrzebujemy:
- makrelę wędzoną lub płaty świeżej makreli,
- kalarepę 1 sztuka,
- sałatę 30 g,
- orzechy włoskie 10 sztuk,
- pieprz,
- oliwa z oliwek 10 g.

Makrelę możemy kupić wędzoną albo samemu uwędzić domowym sposobem. To zajmie około 20 minut. Dno garnka wykładamy podwójnie folią aluminiową. Wkładamy sianko lub trociny, liście herbaty, rozmaryn, anyż, skórkę z cytryny. Podpalamy i zakrywamy. Następnie posolony filet z makreli układamy na sicie lub na kratce i wkładamy do garnka na około 20 minut. Można także nastawić na 20 minut garnek na niewielki gaz. Otwierając garnek doradzam otworzyć okno :) Taki domowy sposób wędzenia jest zdrowszy. Możemy wędzić różne ryby, świetnie smakuje także pstrąg, czy śledź.

Sałatę rwiemy na małe kawałki, kalarepę kroimy w plastry. Mieszamy razem z wędzoną makrelą. Dodajemy pieprz do smaku i polewamy oliwą z oliwek, posypujemy orzechami włoskimi. Jest to bardzo szybka do zrobienia sałatka, zarówno na śniadanie jak i lunch.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz