poniedziałek, 11 stycznia 2016

Zupa krem z buraka

W związku z tym, że burak jest jednym z moich ulubionych warzyw, dziś proponuję gęsty i rozgrzewający krem z buraka. Idealnie nadaje się jako przystawka na kolację ze znajomymi w mroźny wieczór. Aromatyczne i ostre przyprawy sprawią, że rozgrzejemy się i pobudzimy nasz układ trawienny, poprawimy przemianę materii oraz wzmocnimy układ odpornościowy.

Potrzebujemy:
- buraki średniej wielkości 3 sztuki,
- batat 1 sztuka,
- marchew 2 sztuki,
- korzeń pietruszki 1 sztuka,
- seler 1 mała sztuka,
- czosnek 2 ząbki,
- cebula 2 sztuki,
- bulion warzywny 500 ml,
- masło klarowane 10 g,
- imbir,
- gałka muszkatołowa,
- sól himalajska,
- pieprz,
- płatki papryki ostrej,
- garam masala,
- kurkuma.

Pierwszą rzeczą, którą musimy wykonać jest ugotowanie buraków. Następnie kroimy pozostałe warzywa w większą kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy warzywa się zrumienią dodajemy bulionu warzywnego i dusimy je przez około 15 minut. Dodajemy buraki obrane z łupin i dusimy przez kolejne 10 minut. Odstawiamy na chwilkę i jak przestygnie miksujemy na gładki krem. Na końcu doprawiamy według własnego uznania. Dla poprawy trawienia i przemiany materii proponuję po około 5 g przypraw podanych w przepisie. Zupa odgrzewana na drugi dzień będzie miała jeszcze więcej "mocy".

Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz