poniedziałek, 11 stycznia 2016

Zielona tarta

Tarta z cukinią, szpinakiem i porem. Smak przełamałam tu sokiem z pomarańczy i z limonki, który orzeźwia i nadaje inny charakter przede wszystkim szpinakowi. Zielone warzywa swój kolor zawdzięczają chlorofilowi. Działa on pozytywnie na czerwone krwinki (tonizuje krew, jest zasadotwórczy), wspomaga walkę naszego organizmu z wolnymi rodnikami, uodparnia oraz oczyszcza organizm z toksyn. Warto 2-3 razy dziennie do posiłku włączyć warzywo z grupy zielonych warzyw.

Potrzebujemy:
- ciasto francuskie ( używam gotowego, ponieważ zrobienie prawdziwego ciasta francuskiego jest pracochłonne http://market-jan.pl/myslenice/towa/1901/ciasto_francuskie_swieze_xxl _henglein_375g.html),
- por 100 g,
- szpinak 500 g,
- cukinia 200 g,
- czosnek 4 ząbki,
- masło klarowane 10 g,
- pomarańcza 1 sztuka,
- limonka 1 sztuka,
- ser Feta ( np. http://ecomania.com.pl/ekologiczny-ser-kozi-typu-feta-115-140g,id85.html),
- oliwa z oliwek 15 g.

Najpierw przygotowujemy farsz do tarty. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy pokrojonego w talarki pora, a następnie dodajemy szpinak i podlewamy odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z jednej pomarańczy i limonki- wszystko mieszamy aby smaki się połączyły. Wykładamy ciasto francuskie na blachę do tarty i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy i nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Kroimy cukinię w plasterki i układamy na farszu, posypujemy serem feta i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Możemy podawać na gorąco lub na zimno. 

Smacznego!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz