Placki gryczane z owocami- idealne śniadanie
Idealne na śniadanie. U mnie w tym tygodniu powróciła do jadłospisu mąka gryczana, którą uwielbiam i to w dodatku na słodko w połączeniu z bananem. Mąkę gryczaną otrzymujemy z nasion gryki i jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym, zawiera dużo błonnika i posiada wysoką zawartość białka roślinnego. Charakteryzuje się też wysoką zawartością magnezu, fosforu, potasu, cynku, wapnia. Zawiera także aminokwasy, które są niezbędne do procesów życiowych w naszym organizmie- są to między innymi: prolina, lizyna, glicyna, tyrozyna, leucyna. Dzięki dodawaniu mąki gryczanej do pieczywa, naleśników, ciast, blinów będziemy zdrowsi i odporniejsi.
Potrzebujemy:
- mąkę gryczaną 70 g,
- mleko kokosowe lub wodę 50 ml,
- banany lub avocado 140 g,
- masło klarowane 10 g,
- owoce ( dziś mandarynka i borówki).
Wszystkie składniki oprócz owoców mieszamy w blenderze na gładką masę. I smażymy na patelni jak placki lub naleśniki. Jemy wraz z owocami, możemy posypać wiórkami kokosowymi. Pyszne też są z sosem malinowym ( blendujemy 200 g malin z 30 ml mleka kokosowego).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz