sobota, 2 stycznia 2016

Łosoś pieczony z pieprzem cytrynowym

Łosoś pieczony- uwielbiam! Jest on jedną z najzdrowszych ryb na świecie. Zawiera dużo kwasów omega-3 i omega-6, witamin A, D, E oraz cynku, selenu, jodu, potasu. Dzięki tym pierwiastkom nasz organizm jest silniejszy i ma większą odporność. Selen wpływa na prawidłową pracę naszej tarczycy, zwiększa płodność u mężczyzn, cynk chroni nasz organizm przed wirusami a także dba o kondycje skóry, włosów i paznokci, zaś jod wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Kwasy tłuszczowe chronią nas przed zakażeniem, wspomagają pracę mózgu i poprawiają naszą pamięć, zmniejszają zmęczenie.

Potrzebujemy:
- filet z łososia 300 g (najlepiej ze sprawdzonego sklepu ekologicznego, głęboko mrożony- musi być dziki a nie hodowlany! ),
- pieprz cytrynowy,
- sól,
- cytryna.

Łososia przyprawiamy i wkładamy do nagrzanego, do 180 stopni piekarnika na 20-30 minut (skórą do dołu). Po wyjęciu z piekarnika polewamy sokiem z cytryny i startą skórką. Możemy posypać sezamem i zjeść z ulubionymi warzywami np. z ogórkami kiszonymi (ja uwielbiam te - http://biomarketcompany.pl/przetworywarzywne/1835-Ogorki_kiszone_BIO_500g_CHARSZNICKIE.html).

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz