poniedziałek, 11 stycznia 2016

Pasta z makreli i selera

Często w naszych domach nie doceniany jest smak świeżego selera. U mnie dziś w połączeniu z makrelą. Idealne połączenie jak dla mnie, a jednocześnie pyszne i zdrowe śniadanie. Seler korzeniowy zawiera przede wszystkim potas, magnez, żelazo, a także kwas foliowy, witaminę C. Stosowany jest przy bólach reumatycznych, przy chorobach układu nerwowego oraz jako afrodyzjak. Posiada on wiele właściwości leczniczych np. obniża ciśnienie, wspomaga pracę nerek i serca, poprawia przemianę materii, pomaga trawić tłuszcze. Ciekawostką jest to, że w tym warzywie jest dwa razy więcej witaminy C niż w cytrusach.

Potrzebujemy:
- seler 60 g,
- filet z makreli 200 g,
- musztarda ziarnista francuska 1 łyżka (np. http://www.rajsmakosza.pl/musztarda-francuska-sloiczek-185g-p-1116.html),
- majonez 1 łyżka,
- sok z połowy cytryny,
- pieprz,
- sałata rzymska 4 liście. 

Z makreli usuwamy ości, skórę i wrzucamy do malaksera. Dodajemy łyżkę musztardy i sok z połowy cytryny. Miksujemy pulsacyjnie bardzo krótko, tak aby kawałki ryby były wyczuwalne. Następnie obieramy seler i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Łączymy razem z pastą, dodajemy łyżkę majonezu i pieprz do smaku. Układamy na liściach sałaty rzymskiej. Można także zjeść z chlebem żytnim na zakwasie.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz